Het Nieuwe Melden: Kennis van nu voor innovatie van morgen
Onder de noemer Het Nieuwe Melden onderzoekt TNO in opdracht van en/of samenwerking met de LMO hoe de overheid zich aan de voorkant van het meldproces slimmer kan organiseren en beter gebruik kan maken van de kansen die nieuwe communicatievormen bieden voor het melden van veiligheidsincidenten.
In 2017 kreeg TNO van het Ministerie van Veiligheid en Justitie de opdracht om het programma Het Nieuwe Melden uit te werken en op die manier bij te dragen aan het toegankelijk en toepasbaar maken van nieuwe kennis. Het Nieuwe Melden heeft altijd betrekking op meldingen. Het gaat om de interactie tussen burgers en hulpverleningsinstanties ten behoeve van veiligheid en dienstverlening. Uitgangspunt is dat kennis van nu leidt tot innovatie van morgen, kennisopbouw als versneller van innovatie. Het programma werkt op basis van kennisvragen, waarbij belangrijke vragen samen met mensen uit de beroepspraktijk worden beantwoord. De LMO leverde hier in 2017 meerdere bijdragen aan, zowel in de vorm van kennisvragen als voor de beantwoording ervan.
Resultaten 2017
In 2017 zijn er elf deelprojecten gestart waarvan er een aantal al concrete resultaten hebben opgeleverd. Zo is er gewerkt aan onder meer een HNM-Trendradar, onderzoeken naar melden met beeld en lokalisatie (AML), een quick-scan standaardisatie en kennis bijgedragen aan een aantal operationele onderwerpen. Een korte toelichting op deze highlights:
- Trendradar - De HNM-Trendradar is bedoeld als basis om gericht invulling te geven aan de ontwikkeling van Het Nieuwe Melden. De trendradar geeft een Top 36 trends, waarvan 13 maatschappelijke en 23 technische en organisatorische, die de komende jaren relevant zijn voor Het Nieuwe Melden. De trendradar beschrijft per trend wat de ontwikkeling inhoudt en wat de impact daarvan is voor Het Nieuwe Melden.
- Standaardisatie - Voor het traject standaardisatie is een quick-scan uitgevoerd om in kaart te brengen welke standaarden binnen de scope van HNM beschikbaar dan wel in ontwikkeling zijn, en op welke aspecten standaardisatie wenselijk is.
- Het Nieuwe Melden: Wie kijkt er mee? De impact van beeld onderzocht - Beeld is tegenwoordig allesbepalend. Het 112-meldproces is echter nog helemaal op spraak gebaseerd. De meldkamers in Nederland verwachten ze binnen 5 jaar met beelden uit meldingen werken. Zegt een beeld meer dan duizend woorden, of resulteert beeld in verkeerde weergave van bepaalde situaties en kan het tot verkeerde beslissingen leiden? Hoe kan er effectief en verantwoord worden omgegaan met beeld? In de publicatie ‘Wie kijkt er mee? Het Nieuwe Melden. De impact van beeld’ onderzocht TNO wat hier allemaal bij komt kijken.
- Aanbevelingen Advanced Mobile Location - Om burgers in nood te kunnen helpen, hebben de noodhulpdiensten behoefte aan essentiële informatie zoals locatie-informatie. Advanced Mobile Location (AML) is een nieuwe manier voor een 112-alarmcentrale om automatisch locatie-informatie vanuit een mobiel toestel te ontvangen bij noodoproepen. TNO heeft dit onderzocht en aanbevelingen over AML gedaan.
Daarnaast heeft het programma in 2017 resultaten opgeleverd die bruikbaar zijn voor de verbetering van het operationele proces, zoals voor de ketentest voor doven en slechthorenden, ondersteuning bij de ontwikkeling van een Nederlandse 112 app en kennisdeling met betrekking tot multi-intake.