Ontwerp 112 app gekocht
De LMO werkt aan een landelijk inzetbare 112 app. Na een verkenning van de mogelijkheden in binnen- en buitenland, is een Finse landelijke 112 app gekozen als basis voor de Nederlandse 112 app.
Het programma LMO heeft namens de betrokken disciplines het functioneel en technisch ontwerp van deze Finse 112 app aangekocht, waarop de Nederlandse 112 app verder gebouwd kan worden. Een app voor de noodhulpdiensten is op zich niet nieuw; er zijn al diverse apps operationeel. Wat deze app bijzonder maakt is dat hij gekoppeld is aan het Europese alarmnummer 112 en door de overheidsdiensten wordt gekoppeld aan de bestaande meldkamernetwerken. Daarmee is de betrouwbaarheid en snelle reactietijd zoveel als mogelijk geborgd. Om de app ook in Nederland landelijk in te kunnen zetten, moet er nog een aantal (technische) aanpassingen worden gedaan, bijvoorbeeld om alle gegevens ook op de meldtafel van de centralist te krijgen.
Finse gebruikers positief
In Finland kunnen burgers sinds 2015 met de 112 app 112 bellen en de 112 app stuurt de locatiegegevens van de 112 beller en de accuraatheid van de locatiegegevens direct en automatisch naar de meldkamer. Ook is het mogelijk om via de 112 app diverse servicenummers (niet spoed) te bellen. De Finse 112 app werkt goed, de reacties van publiek zijn positief en er zijn weinig klachten. Grote voordeel van de app is dat de exacte locatie van de beller automatisch kan worden meegestuurd en direct zichtbaar is voor de noodhulpdiensten. Daarnaast kunnen er in de toekomst ook data zoals beeldmateriaal worden meegestuurd en kan er rechtstreeks met een gekozen noodhulpdienst contact worden gelegd.
Bouw en proef
Wim van Vemde, programmadirecteur LMO licht de vervolgstappen toe: ‘De aankoop van het ontwerp is een eerste stap in de voortgang van het traject. Nu gaan we aan de slag met de bouw. We bekijken of dat kan binnen bestaande contracten van de politie of dat de politie (Meldkamer Diensten centrum) de 112 app zelf kan bouwen. Tegelijkertijd brengen we in kaart welke technische aanpassingen in bestaande systemen zoals GMS nodig zijn en bereiden we een proef met de app voor in een van de meldkamers. Die praktijktoets is nodig om inzichtelijk te maken wat het gebruik van een 112 app vraagt van de centralisten en wat er nog nodig is om de 112 app landelijk operationeel in te zetten. Aansluitend volgt dan zo mogelijk de landelijke uitrol van de 112 app'.
Doorontwikkeling
De 112 app biedt in eerste instantie de basisfunctionaliteiten bellen en locatiebepaling, maar zal worden doorontwikkeld. Het zogeheten Multi overleg 112 waarin alle disciplines zijn vertegenwoordigd, wordt ingezet om begin 2018 te komen tot een ‘roadmap’ voor de 112 app.
Meer informatie of vragen
-
Meer weten over hoe de app werkt? Lees dan het artikel Verkenning mogelijkheden Finse 112 app voor gebruik Nederland
-
Heeft u vragen, dan kunt u terecht bij Wim van Vemde, directeur programma LMO en/of Marieke Ackerman, adviseur LMO via info@k-lmo.nl