Spring naar content

Resultaten pilot Multi-intake goede basis voor voorstellen reikwijdte

Laatste update:

In november, december en januari vond de pilot Multi-intake plaats. De pilot was bedoeld om de reikwijdte van de multi-intake te bepalen. Nu de pilotresultaten binnen zijn, is het tijd voor de analyse en evaluatie.

Tijdens de pilot testten 61 centralisten 29 realistische cases, zowel monodisciplinair als multidisciplinair van aard. Doel was (en is) de burger zo goed mogelijk in het eerste contact met de meldkamer te helpen en meldingen op een uniforme wijze af te handelen. Daarbij is gekeken naar de snelheid en juistheid van de inzet van de hulpverlening, maar ook naar de volledigheid van informatie die van belang is voor de aanrijdende hulpverleners van de verschillende disciplines. In de pilot is gewerkt met een geprotocolleerde intake. Er zijn daarbij twee werkwijzen gehanteerd: een werkwijze waarbij het protocolsysteem de vraagvolgorde bepaalde en een werkwijze waarbij de centralist de vraagvolgorde zelf kon bepalen.

Afronding eerste stap: de analyse
Na de pilotperiode zijn in samenwerking met TNO van half januari tot half maart 2017 de resultaten van de pilot geanalyseerd. Deze analyse is uitgebreid met de vertegenwoordigers van de betrokken disciplines politie, brandweer, ambulancezorg en KMar besproken. Wim van Vemde, programmadirecteur LMO, is tevreden over het verloop van de pilot: ‘We hebben alles kunnen beproeven zoals we vooraf hadden bedacht. De deelnemers waren zeer betrokken en enthousiast. De uitkomsten vormen een goede basis waarmee de disciplines verder kunnen met de ontwikkeling naar multidisciplinaire intake.’

De volgende stap: voorstellen reikwijdte multi-intake
De volgende stap is het komen tot voorstellen voor de reikwijdte van multi-intake. De disciplines werken individueel aan de - op basis van de resultaten van de pilot- voor hen wenselijke voorstellen voor de reikwijdte van multi-intake. Het programma LMO ondersteunt de disciplines daarbij. De rapportage van de pilot, de kwaliteitscriteria (juistheid, volledigheid, tijdigheid) en het beoordelings-kader (wetgeving en veranderopgave) zijn input voor de voorstellen. Op 2 mei a.s. leggen de disciplines hun voorstellen aan elkaar voor.

Overige vervolgstappen
Hierna volgt een behoorlijk ingewikkeld traject van advies- en besluitvorming. Dat proces vloeit voort uit de gemaakte afspraken en ziet er als volgt uit. Nadat de voorstellen voor de reikwijdte van multi-intake per discipline gereed zijn, komen de disciplines tot een gezamenlijk voorstel en wordt een adviesrapport voor de operationele stuurgroep opgesteld. Het adviesrapport beschrijft het gezamenlijk advies van de disciplines dat bestaat uit de reikwijdte en de vervolgstappen in de ontwikkeling naar multi-intake. In de laatste week van mei wordt dit het concept  besproken met de vertegenwoordigers en bestuursadviseurs van de disciplines. Op basis van de besluitvorming in de stuurgroep volgt er een bestuurlijk advies voor de bestuurlijke regiegroep. De begeleidingscommissie stelt separaat een advies op aan de bestuurlijke regiegroep. De regiegroep staat gepland op 5 juli as. Dan wordt de besluitvorming over de reikwijdte en vervolgstappen voor multi-intake beoogd.

Meer informatie over de pilot is te vinden in de rubriek Veelgestelde vragen/ Multi-intake

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail