Mensen van de Meldkamer: Rémy Biesmans, calamiteiten coördinator Meldkamer Limburg
Rémy is calamiteiten coördinator van Meldkamer Limburg. In een veelzijdige functie bevordert hij de samenwerking tussen de verschillende kolommen op de meldkamervloer.
Rémy had een internationale managementfunctie. “Ik vond mijn werk leuk, maar kreeg ik er energie van? Was ik intens gelukkig? Het maakte mij niet uit of ik spijkers of spijkerbroeken verkocht.” Toen heeft Rémy de keuze gemaakt om iets heel anders te gaan doen en kwam hij op de meldkamer terecht.
Anderhalf jaar geleden begon Rémy bij het Regionaal Service Centrum van Politie Limburg. “Dat werk wordt zwaar onderschat,” zegt hij. In januari 2019 is hij in dienst van de Veiligheidsregio operationeel gestart als calamiteitencoördinator, ook wel caco genoemd. “Als caco ben je de linking pin voor de kolommen. Iedereen in de meldkamer zit in zijn eigen kolom en kijkt door zijn eigen bril. We kunnen ons weinig tot geen fouten veroorloven en daarom is iedereen perfectionistisch, iedereen met zijn eigen bril op. Dat brengt een bepaalde dynamiek met zich mee. De meerwaarde van een caco is het vormen van een eenduidig beeld, maar ook wederzijds begrip en verbinding. Je moet er voor zorgen dat er zo weinig mogelijk ruis is op de zender.” In de praktijk betekent dit dat Rémy als caco meedenkt met elk incident dat multi is of dreigt te worden. Bijvoorbeeld overzien op veilige aanrijdroutes voor politie en ambulance bij een brand die is gemeld bij de brandweer.
Wij zijn nu met 5,5 fte ingezet op een functie die 24/7 op de meldkamer aanwezig moet zijn. Dit is erg weinig, maar een begin is gemaakt om een vaste caco zoveel mogelijk binnen de meldkamer aanwezig te hebben”. Voor de functie moet je snel kunnen schakelen en inspelen op de vragen en behoeftes van de verschillende kolommen. Daarnaast moet je jezelf kunnen wegcijferen, want je moet ‘leidinggeven’ wanneer dat nodig is. Niet om jezelf constant in de positie van leider te zetten. Het gaat hier namelijk niet om mij, maar om een succesvolle afhandeling van een incident. Samen doe je het!” Vrij kunnen zijn van aannames om zaken objectief te benaderen is ook belangrijk. “Bijvoorbeeld als een agent ter plaatse zegt dat een persoon is overleden, dan moet dat wel eerst worden bevestigd door een ambulancemedewerker. Daar baseer je verdere beslissingen en acties op.”
Door incidenten die hij meekrijgt als caco op de meldkamer kijkt Rémy ook wel anders naar het leven. “Wanneer je bijvoorbeeld een incident ziet waarbij iemand als gevolg van drugsgebruik in het ziekenhuis belandt, dan denk je toch ook wel aan je eigen puberende tweeling. De bekende “Jaaa pap, wij weten het wel” gaat regelmatig over de tafel in huize Biesmans. Als er een incident is waarbij een jongeman verdronken is, dan realiseer je jezelf toch dat dit ook jouw eigen kinderen kan overkomen. En ondanks mijn regelmatige veiligheidspreek thuis is het grappige dat mijn jongens nog nooit zo vaak hebben gevraagd hoe mijn werkdag was.
Hoe dan ook ervaart Remy zijn werk op de meldkamer als een verrijking van zijn leven, dit is een prachtige baan! Had ik bij wijze van spreken 15 jaar eerder moeten doen Voor de hulpverlening op straat wil hij meegeven: “Maak optimaal gebruik van de meldkamer. Wij hebben het schaakbord in beeld. Op straat hebben ze de details. Deze interactie zorgt voor synergie.”