Spring naar content

Wat vinden burgers van de 112app?

Laatste update:

De bouw van een nieuwe 112app is gestart. Het ontwerp is klaar. Tijd voor een eerste gebruikstest: wat vinden de burgers van het ontwerp en het beoogde gebruik?

De nieuwe 112app biedt in eerste instantie de basisfunctionaliteiten 112 bellen en locatiebepaling. Als de melder 112 wil bellen, kan hij direct kiezen voor de hulpdienst die hij nodig heeft. Voor de gebruikstest zijn acht inwoners van Nieuwerkerk aan den IJssel uitgenodigd in het Mobiel Media Lab van de politie. Dat leverde positieve reacties op, zoals: ‘duidelijk en gemakkelijk’, ‘iedereen moet deze app straks hebben’ en ‘zeker handig als je niet weet waar je bent in een noodgeval’. Maar ook de nodige vragen, bijvoorbeeld wat het verschil is met de noodoproepfunctie van de telefoon.

Belang locatie duidelijk
De app doet in de meeste gevallen wat men ervan verwacht: snel contact maken met de hulpdiensten, en je kan ook aangeven wie je wilt spreken. ‘Dat scheelt toch weer tijd, als elke seconde telt’, zo zegt een van de respondenten. Ook het belang van de locatiegegevens is voor iedereen duidelijk: ‘Dan weten ze met die coördinaten precies waar je bent, des te sneller komen ze’. Alle respondenten geven daar ook direct toestemming voor; dat is in Nederland wettelijk verplicht voor je die persoonsgegevens mag gebruiken als hulpdienst.
De respondenten vertrouwen er ook op dat de locatie klopt, met name door de nauwkeurigheid die erbij vermeld staat, maar de coördinaten op zich zegt ze niets. Inzicht geven in deze locatie, bijvoorbeeld door een plaats- of straatnaam te vermelden, wordt genoemd als een mogelijke verbetering.

11app

Geen spoed, geen 112app
Er werden meer verbetersuggesties gedaan. Zo beschikt de 112app ook over een ‘geen spoed’-knop. Een aantal respondenten gaf aan de 112app niet te gebruiken in een ‘geen spoed’-situatie, omdat men deze functionaliteit niet verwacht in een 112app: ‘als het geen spoed is, gebruik ik deze app niet’ en ‘dat is niet logisch, het gaat om 112 dan is het alleen voor spoedgevallen’. Over het gekozen kleurgebruik zijn de meningen verdeeld. De kleur rood is duidelijk alarmerend, maar de optie met verschillende kleuren per hulpdienst spreekt ook aan.

Praktijktest
De verbeterpunten worden besproken in het bouwteam en waar kan wordt de 112app aangepast. Na deze eerste gebruikstest volgt een praktijktest in een van de meldkamers. Daarvoor moeten ook de meldkamersystemen nog worden aangepast. De praktijktest is nodig om inzichtelijk te maken wat het gebruik van een 112app vraagt van de centralisten en wat er nog nodig is om de 112app landelijk in gebruik te nemen. Aansluitend volgt dan zo mogelijk de landelijke uitrol van de 112app. Meer informatie over de praktijktest volgt zodra er meer duidelijk is over de aanpak en planning hiervan.

Meer informatie of vragen

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail