Spring naar content

VIL snel en accuraat hulpmiddel voor locatiebepaling

Laatste update:

Dankzij de Vaststelling Incident Locatie (VIL) applicatie zijn 2414 mensen in nood snel gelokaliseerd en geholpen. De VIL wordt momenteel in 12 meldkamers ingezet.

Met de VIL applicatie kunnen mobiele bellers hun locatiegegevens doorgeven aan de meldkamer. In het eerste jaar (1 juli 2016 t/m 30 juni 2017) is de VIL totaal 5520 keer ingezet. In 44% van de gevallen leverde dit een locatie op, zoals in dit geval in Oost-Nederland: ‘Via 112 belt een vrouw in paniek, zij is met haar man en twee kinderen na een wandeling bij Dieren in het bos verdwaald. Via VIL hebben wij hun locatie weten te bepalen en door dit een aantal malen te herhalen tijdens het lopen hebben wij hen uit het bos weten te begeleiden’. En een collega uit Noord-Holland meldt: ‘ Ik maak op de meldkamer ambulance regelmatig gebruik van de VIL. Zo had ik een meldster die met haar kindje in bosrijk gebied was. Zij konden mij niet precies vertellen waar zij zaten, omdat ze geen oriëntatiepunten hadden. De situatie was onveilig. Dankzij de VIL konden we snel en tot op enkele meters bepalen waar ze waren en hulp sturen’.

Verbeterpunten
Of een locatiebepaling lukt, is mede afhankelijk van de telefooninstellingen van de melder. Een centralist licht toe: ‘Een aantal instellingen op een mobiel zoals ‘Locatievoorzieningen aan’ moeten door de melder al correct ingesteld zijn. Ik merk dat veel mensen niet goed op de hoogte zijn hoe hun smartphone werkt op het moment dat er ‘paniek’ heerst. Je zou verwachten dat met name oudere mensen moeite hebben met instructies van de smartphone. In de praktijk heb ik mensen van alle leeftijdscategorieën aan de lijn. En bij alle leeftijden gaat dit regelmatig fout. Maar het is ondoenlijk om de melder tijdens het 112 gesprek uit moeten leggen hoe hij de instellingen van zijn specifieke toestel moet wijzen’.

Timo Besamusca, projectleider VIL van het programma LMO herkent de genoemde kritiekpunten: ‘“Het proces om te komen tot en goede locatiebepaling is afhankelijk van vele technische factoren, die we ook niet allemaal binnen de applicatie kunnen beïnvloeden. Daarom is de VIL ook een additioneel hulpmiddel; het kan bijdragen aan het bepalen van de locatie van mobiele bellers. We denken na over meer brede communicatie over bijvoorbeeld het aanzetten van locatievoorzieningen. Ook zijn we in gesprek met de mobiele netwerk operators om te kijken waar we de applicatie technisch nog moeten verbeteren. In samenwerking met de deelnemende meldkamers bekijken we dit najaar de voortgang en toekomst van de VIL’.

Innovatieve ontwikkelingen
Snelle, accurate en betrouwbare locatiebepaling is van groot belang om burgers in nood sneller en efficiënter te helpen en de hulpdiensten beter te faciliteren bij de hulpverlening is. Zowel om de melding naar de juiste centralist in een regionale meldkamer te routeren, als om de noodhulp naar de juiste plek te sturen. Timo:  ‘De VIL is één van de hulpmiddelen voor centralisten om informatie over de locatie van de melder te verkrijgen. Er is ook een aantal nieuwe innovatieve manieren in ontwikkeling, zoals de 112-App, AML en E-call. Deze hulpmiddelen zijn verschillende voorzieningen die elk op hun eigen wijze kunnen bijdragen aan de locatiebepaling van mobiele melders. Met als doel de melder zo snel mogelijk de juiste hulp op de juiste plaats te bieden.’

Meerdere manieren locatiebepaling
Om de (ontvangst van) locatiegegevens op de meldkamer te verbeteren, zijn naast VIL meerdere nieuwe manieren om de locatie van een melder te bepalen beschikbaar of in ontwikkeling. De infographic Informatiebepaling geeft een overzicht hiervan.

Wil je meer weten over de VIL, bekijk dan de Vragen & Antwoorden  over de VIL.

 

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail