Spring naar content

Locatiebepaling meermaals succesvol ingezet

Laatste update:

Belt iemand 112 tijdens een wandeling in het bos of de duinen en weet diegene niet precies waar hij is, dan is het voor de meldkamer lastig de locatie te bepalen. Vanaf nu is het voor meldkamermedewerkers mogelijk om de locatie van een mobiele telefoon te bepalen aan de hand van een sms-bericht waarmee de beller aan de meldkamer kan doorgeven waar hij zich bevindt. Dankzij de nieuwe VIL-applicatie (Vaststelling Incident Locatie) zijn er in de periode juli tot half augustus al 458 melders gelokaliseerd.

Landelijke applicatie voor locatiebepaling
Het programma LMO heeft deze landelijke applicatie voor de plaatsbepaling van mobiele melders bij melding van incidenten samen met zes meldkamers in Nederland en leverancier Respond gerealiseerd. Timo Besamuca, projectleider VIL, vertelt hoe het werkt: ‘De VIL-applicatie (Vaststelling Incident Locatie) stelt melders in staat om met hun mobiele telefoon hun locatie door te geven aan de meldkamer. Als een mobiele melder 112 belt, wordt aan de melder een SMS gestuurd met daarin een link. Als de melder de link activeert, worden de locatiegegevens doorgegeven en bij de centralist op een kaartje geplot. Zo weet de meldkamermedewerker waar de beller zich op dat moment bevindt en kan de hulpdienst zo snel mogelijk op de juiste plaats zijn. De applicatie wordt aangeboden als IV-voorziening aan alle meldkamers. De meldkamers in Utrecht, Amsterdam, Den Bosch, Eindhoven, Nijmegen en Arnhem gebruiken hem nu al, en met succes: in de periode juli tot half augustus is voor  458 gevallen de locatie van een melder gevonden dankzij de applicatie”.

Succesvol ingezet
Meldkamer Nijmegen maakt sinds de lancering in augustus gebruik van de VIL-applicatie. Zo was er een gezin met jonge kinderen die verdwaald waren in het bos, zij zijn dankzij de inzet van de VIL-applicatie weer naar de bewoonde wereld geloodst.

VIL

Nauwkeurige instellingen en bepaling
Het succes van de locatiebepaling via deze applicatie is mede afhankelijk van de telefooninstellingen. Voor een goede bepaling van de locatie is een telefoon nodig waarop een locatievoorziening zit, verder moet de telefoon verbonden zijn met een datanetwerk (wifi, 4G, 3G) en moet de melder data kunnen verzenden en ontvangen via een data-bundel van zijn provider.

Er is bij de bepaling van een locatie altijd een afwijking. Hoe groot de afwijking is varieert en is afhankelijk van het bereik van de gps-satelliet en de afstand tot de GSM-mast waarmee de telefoon is verbonden. Na het versturen van de locatie kan de beller de locatie die hij ziet op de telefoon verder specificeren in het gesprek met de meldkamermedewerker, bijvoorbeeld ‘ik sta aan de overkant van het kanaal’.    

Wil je meer weten over de VIL,  bekijk dan de Vragen & Antwoorden  over de VIL.

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail