Spring naar content

Meldkamer Den Haag feestelijk geopend

Laatste update:

Op de Yp in Den Haag is woensdag 9 oktober de vernieuwde meldkamer feestelijk geopend. Na een grondige verbouwing is deze meldkamer op 14 mei aangesloten op het netwerk van de Landelijke Meldkamer Samenwerking.

Nu de centralisten allemaal opgeleid zijn en al enkele maanden met de nieuwe meldtafels werken, was het tijd om de vernieuwde meldkamer in Den Haag officieel te heropenen. Dit gebeurde door burgemeester Visser van de gemeente Katwijk, die ook voorzitter is van het bestuurlijke afstemmingsoverleg. De burgemeester benoemde de betrokkenheid van het bestuur bij het meldkamerdomein en benadrukte hoe belangrijk deze samenvoeging is voor de Veiligheidsregio’s Haaglanden en Hollands-Midden. Het bekende ‘lintje doorknippen’ werd vervangen door een moderne digitale vorm: na een druk op de knop kwam de nieuwe meldkamer in beeld.

Nieuwe digitale ontwikkelingen

Hoofd meldkamer Hessel Post blikte terug op de verbouwing en de impact hiervan op het reguliere werk op de meldkamer. Daarbij sprak hij zijn waardering uit over de flexibiliteit die de centralisten daarbij toonden. Hij keek ook naar de toekomst, naar de ontwikkelingen in het meldkamerdomein. Denk aan nieuwe technieken zoals het beeldbellen en beeldregie (het op afstand live kunnen meekijken bij incidenten vanaf de meldkamer) die ons gaan helpen bij de afhandeling van incidenten. Dit soort ontwikkelingen kunnen het vertrouwen van onze burgers in de politie en in de andere partners vergroten. ‘De burger heeft ons nodig, maar ook wij hebben vaak de ogen en oren nodig van burgers om een incident af te kunnen handelen’, zei Hessel.

Treinongeval Voorschoten

Dat de meldkamer de burger nodig heeft in de hulpverlening, onderstreepten de ervaringen van een burger en een centralist tijdens een treinongeval op 4 april 2023. Op die datum botsten ’s nachts een goederentrein en een intercity op een bouwkraan, ter hoogte van station Voorschoten. De burger was geruime tijd aan de telefoon met een centralist, kort nadat de botsing had plaatsgevonden. Samen vertelden ze aan de genodigden over de melding, wat de burger ervoer, wat hij doorgaf aan de centralist over het ongeval en hoe de centralist hem steunde.

Hierna werden de genodigden meegenomen naar boven om de vernieuwde meldkamer te bekijken.

Over het LMS-netwerk

Politie, ambulance, brandweer, veiligheidsregio’s en de Koninklijke Marechaussee werken in een netwerk van tien samenwerkende meldkamers. Deze kunnen elkaars taken eenvoudig overnemen als dat nodig is en zijn 24/7 beschikbaar en bereikbaar. Volgend jaar volgen nog de laatste twee meldkamers in Utrecht en Lelystad die gaan samenvoegen op de nieuwe meldkamer van Midden-Nederland in Hilversum.

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail