Spring naar content

Stand van zaken Oost-Nederland 30-09-2016

Laatste update:

Een bewoner van de Europaweg vroeg zich bij het maken van onderstaande foto afgelopen zomer af: wordt de grond voor de nieuwe meldkamer bouwrijp gemaakt? Deze foto werd vergezeld door een vette knipoog. Wat wel als een paal boven water staat, is dat er aan of op het terrein van het huidige kantoor aan de Europaweg een meldkamer voor Oost-Nederland gaat worden gebouwd. Deze nieuwe meldkamer moet eind 2019 ‘zoemend’ operationeel zijn. Dat hebben de bestuurders van ambulancediensten, politie en veiligheidsregio’s/brandweer met elkaar afgesproken. Voordat de eerste schop de grond ingaat, moet er uiteraard nog heel wat gebeuren. Veel werk vindt achter de schermen plaats. Echter, wie zaait zal oogsten! Zoals in iedere nieuwsbrief beginnen we met de vraag: hoe staan we er op dit moment voor?

grasmaaien

Gebundelde krachten
De besturen in Oost-Nederland staan als één man achter de nieuwe meldkamer voor Oost-Nederland. Dat hebben zij begin deze maand in een brief nogmaals kenbaar gemaakt aan het veiligheidsberaad: de vijf veiligheidsregio’s in Oost in één gezamenlijke brief;  de politie eenheid oost-Nederland in een brief aan de Korpsleiding van de Nationale Politie, en de ambulancediensten aan Ambulancezorg Nederland. Deze brieven hebben de kolommen in Oost-Nederland met elkaar gedeeld.
De besturen zijn ook positief over de landelijke heroriëntatie. De heroriëntatie regelde bijvoorbeeld dat het samenvoegen van de meldkamers een verantwoordelijkheid van de besturen van de veiligheidsregio’s is geworden en dat politie zorg draagt voor de ontwikkeling van de landelijke ICT-infrastructuur. Dat vinden we vanuit Oost goede afspraken. Onze bestuurders vragen wel om meer duidelijkheid over de financiën; het moet passen binnen de bestaande budgetten (budgetneutraal) en met behoud van kwaliteit.

Business case
Om helder te krijgen wat de financiële ruimte is voor de nieuwe meldkamer in Oost-Nederland wordt door de werkgroep financiën een ‘business case’ opgesteld. In de werkgroep zijn alle betrokken organisaties in Oost-Nederland vertegenwoordigd. Het concept van de business case moet eind van het jaar gereed zijn, zodat onze besturen een besluit kunnen nemen over het financieel kader voor de nieuwe meldkamer in Oost-Nederland. Ook hier geldt: ‘ja’, we bouwen samen de nieuwe meldkamer, en ‘nee’, niet voordat klip-en-klaar is welke (financiële) afspraken daarbij gelden.

Projectorganisatie Oost-Nederland: wie zit waar?
De landelijke heroriëntatie was ook de aanleiding om de projectorganisatie voor het project LMO Oost-Nederland door te ontwikkelen. Immers, de besturen van de veiligheidsregio’s en de politie op eenheidsniveau kregen een nog belangrijkere rol in het realiseren van de nieuwe meldkamer. In het organogram hieronder vind je een overzicht van de projectorganisatie. Klik hier voor tekst en uitleg en om te zien wie in welk gremium zit.

Van visie naar concrete behoeften
Tijdens de tweedaagse in februari hebben brandweer, politie en ambulancediensten met verve hun visies op ‘Samenwerken, samenwonen.’ gepresenteerd. Vervolgens hebben zij rond de zomer per discipline hun wensen in een concept behoeftestelling voor de nieuwe meldkamer aan het papier toevertrouwd. Het projectteam heeft een aantal vragen aangereikt die de basis voor die behoeftestelling waren. De vragen gingen met name over het aantal meldtafels, werkplekken en aanpalende ruimten.

Huisvesting
Onze directeuren van veiligheidsregio’s, ambulancediensten en politie hebben in de stuurgroep Oost-Nederland met elkaar afgesproken hun visies en behoeftestellingen in hun eigen organisatie en met de andere kolommen te delen. Een belangrijke vervolgstap is dat de werkgroep huisvesting op korte termijn bij elkaar komt om van de afzonderlijke behoeftestellingen een gezamenlijk ‘wensenpakket’ te maken. Over sommige punten zullen de partners het met elkaar eens zijn en over sommige punten zullen zij moeten concluderen dat daarover door de directie of bestuur een knoop moet worden doorgehakt. Het ‘programma van eisen landelijke meldkamer’ is voor de huisvesting een belangrijke leidraad. In Oost-Nederland bouwen we namelijk een meldkamer als één van de tien meldkamers van de toekomst, die dus wel naadloos op elkaar moeten aansluiten.
Het wensenpakket wordt aangeboden aan het politiedienstencentrum, die verantwoordelijk is voor de bouw van de meldkamer aan de Europaweg. Iedereen is zich er van bewust dat de tijd doortikt en dat er spijkers met koppen moeten worden geslagen.

plannenProjectplan en samenvoegingsplan in concept gereed
In de zomer werkte het projectteam aan het projectplan en het samenvoegingsplan. De eerste proeve van beide plannen is besproken in de stuurgroep en regiegroep van 26 en 29 september. In het samenvoegingsplan LMO Oost-Nederland zijn de bovenliggende afspraken met betrekking tot de samenvoeging vastgelegd. Daarnaast zijn in het samenvoegingsplan de afspraken tussen de regionale partijen, de afspraken over de bijdrage van het politiedienstencentrum (PDC) aan de samenvoeging en de financiële uitgangspunten (business case) en de afspraken daarover met VenJ vastgelegd.
Het projectplan beschrijft hoe uitvoering wordt gegeven aan de realisatie van de LMO Oost-Nederland en hoe tot de projectaansturing voor de samenvoeging is gekomen. De verwachting is dat beide plannen eind 2016/begin 2017 ter besluitvorming kunnen worden aangeboden aan de vijf besturen veiligheidsregio’s, de besturen van de (private) regionale ambulancevoorzieningen en de politie. In Oost-Nederland zijn veel organisaties bij de besluitvorming betrokken met hun eigen tijd-/tempovoorwaarden. Dat betekent een complex besluitvormingsproces waaraan de komende periode vorm wordt gegeven.

Samenwerkende ondernemingsraden
Vertegenwoordigers van de ondernemingsraden van ambulancediensten, politie en veiligheidsregio’s in Oost-Nederland zijn twee keer bij elkaar geweest om over het project LMO Oost-Nederland te overleggen. De ondernemingsraden komen informeel bij elkaar en op hun eigen initiatief. Bij het project rond de nieuwe meldkamer geldt het principe ‘medezeggenschap volgt zeggenschap’. De positie van de individuele ondernemingsraden blijft dus ongewijzigd. De samenwerkende  ondernemingsraden hebben een notitie geschreven waarin zij aangeven hoe zij hun betrokkenheid en organisatie bij het project graag zien. De ondernemingsraden maken hierover afspraken met hun bestuurders.

Wat wordt het nieuws?
De uitdaging is om de komende periode toe te werken naar gezamenlijke beelden over de belangrijke thema’s voor de nieuwe meldkamer. Samen zullen we de dilemma’s moeten benoemen en doorleven op het gebied van huisvesting, ICT, medezeggenschap, werkprocessen en financiële kaders. Ook zullen we daarover knopen moeten doorhakken. Samen maken we helder hoe onze meldkamer, in al haar facetten, er uit komt te zien. Van abstracte ideeën naar concrete voornemens: van grofmazig naar fijnmazig. Daarom vindt op 10 november een themadag LMO Oost-Nederland plaats voor directeuren, projectleiders, OR-vertegenwoordigers en (landelijke) adviseurs.
In de volgende nieuwsbrief blikken we terug op die themadag.

 

Jimmy Korswagen

 

 

 

 

Deel artikel via: Twitter Facebook E-mail