Stand van zaken LMO Oost-Nederland 22-11-2016
Het voornemen was om in deze nieuwsbrief uitgebreid terug te blikken op de themadag van 10 november, die was georganiseerd voor directeuren, projectleiders en OR-vertegenwoordigers. Omdat we niet de mensen bij elkaar konden krijgen die minimaal nodig waren, is besloten de themadag te verplaatsen naar een ander - nog te bepalen - moment. In plaats van het verslag over de themadag volgt nu een korte toelichting op de stand van zaken.
Wisseling van de wacht
Een aantal collega’s die actief waren in de projectorganisatie gaan een andere functie bekleden. Onze voorzitter van de stuurgroep/directieteam, Peter Slort, wordt landelijk portefeuillehouder diversiteit bij de landelijke politie. Lieke Sievers, brandweercommandant van IJsselland en lid van de stuurgroep, is voorgedragen als burgemeester van de gemeente Edam-Volendam. Lieke was ook de ‘trekker’ tussen de vijf oostelijke brandweren. Marcel Meeuse, coördinator van de gemeenschappelijke meldkamer Nijmegen, gaat zich meer richten op de multidisciplinaire werkzaamheden in zijn veiligheidsregio. Jimmy Korswagen, projectcoördinator en projectleider communicatie, gaat een nieuwe uitdaging aan bij de afdeling risicobeheersing van de VNOG. Zodra er in opvolging van deze collega’s is voorzien worden zij ingevoerd in het project LMO Oost-Nederland en uiteraard aan u voorgesteld.
Huisvesting
Zoals bekend komt de nieuwe meldkamer voor Oost-Nederland aan de Europaweg in Apeldoorn. Het Politiedienstencentrum (PDC) is als eigenaar verantwoordelijk voor de bouw. De bouw van de meldkamer is voor het PDC het belangrijkste project aan de Europaweg, naast een aantal andere ‘verschuivingen’ van de politie op deze locatie. Het PDC onderzoekt op dit moment wat de beste plek is om te bouwen. Het gaat daarbij om de smaken ‘aan’ of ‘in de nabijheid’ van het bestaande kantoor. Hiervoor vindt onder andere overleg met de gemeente Apeldoorn plaats. De verwachting is dat in december 2016 een definitief besluit wordt genomen in de Stuurgroep Huisvesting politie Oost-Nederland.
De veiligheidsregio’s/brandweer, ambulancediensten en de politie bepalen samen het programma en de eisen voor de nieuwe meldkamer ten behoeve van de ‘bouwer’, het PDC. In een business case huisvesting worden de kosten voor de nieuwe meldkamer in kaart gebracht. In het belang van adequate huisvesting van de meldkamer maakt de kwartiermaker een ronde langs alle directeuren om verwachtingen te bespreken en de juridische constructie door te nemen. Per fase in het bouwproces zorgen we dat de juiste mensen worden betrokken. Als het bijvoorbeeld om de inrichting gaat, krijgt het personeel uiteraard een belangrijke rol.
Wat wordt het nieuws?
Op 14 december vergaderen de vijf burgemeesters uit oost, die de meldkamer of de LMO in hun portefeuille hebben, en de politiechef Oost-Nederland, die ook het PDC vertegenwoordigt, met elkaar. Voor de kerst wordt de laatste nieuwsbrief LMO Oost-Nederland verzonden met o.a. een terugkoppeling van deze bestuurlijke vergadering en naar verwachting meer duidelijkheid over de plek voor de nieuwe meldkamer.
Jimmy Korswagen