Enthousiasme en betrokkenheid bij pilot multi-intake
De pilot multi-intake is in volle gang. In november, december en januari testen 66 centralisten zo’n 29 realistische cases. De pilotervaringen leveren input om de reikwijdte van de multi-intake te kunnen bepalen.
De centralisten die meedoen aan de pilot, krijgen diverse cases voor hun kiezen. Van simpel tot complex, mono- en multidisciplinair. Acteurs brengen de melding levensecht over. Centralist Saskia ten Velde handelt ze kordaat af. ‘Het zijn hele realistische scenario’s. De multi-intake is niet heel anders dan mijn huidige werk als brandweer- en ambulancecentralist; bij de meeste meldingen weet ik snel welke zorg nodig is. De meeste melders weten dat ook zelf wel. Dan gaat het er vooral om dat je die hulp ook goed en snel ter plaatse brengt, met de juiste specifieke instructies en informatie per discipline. Doordat ik dit werk al jarenlang doe, weet ik vaak al snel wat er moet gebeuren, waar ik op door moet vragen maar ook wat ik in eerste instantie kan overslaan. Mono- of multi, het allerbelangrijkste is en blijft dat je de burger goed en snel helpt.’
Protocol
De pilot is bedoeld om de reikwijdte van de multi-intake te bepalen. Doel is de burger zo goed mogelijk in het eerste contact met de meldkamer te helpen en meldingen op een uniforme wijze af te handelen. Daarbij wordt gekeken naar de snelheid en juistheid van de inzet van de hulpverlening, maar ook naar de volledigheid van informatie die van belang is voor de aanrijdende hulpverleners van de verschillende disciplines. Die behoort zodanig te zijn dat zij recht doet aan de verantwoordelijkheid die de discipline draagt. Ook worden twee manieren getest om een protocolsysteem in te richten: een vraag voor vraag interface en een open vraag interface. Saskia: ‘Ik werk normaal met het open systeem, daar ben ik aan gewend. Maar beide systemen werken goed, met realistische vragen. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van mijn collega’s die juist met het andere systeem werken’. De pilotcentralisten geven aan dat het systeem wel nog verder doorontwikkeld moet worden.
Kennis en ervaring
De pilotcentralisten geven aan dat er aan multi-intake wel voorwaarden moeten worden gesteld. Zo vinden zij goede training van centralisten essentieel voor het gebruik van het systeem. Ook moeten centralisten voldoende kennis en kunde hebben om multidisciplinair te kunnen werken. Saskia: ‘We zijn allemaal tot op zekere hoogte getraind, nu nog vaak voor één bepaalde discipline. Maar er zijn wel belangrijke verschillen tussen de disciplines. Bij medische incidenten moet je bijvoorbeeld vaak levensreddende instructies geven; dat kan mentaal een zware last zijn. Hoe ga je daarmee om? Hoe breder je inzet, hoe breder geschoold je moet zijn. Hoe hou je dat op peil?’.
Waardevol
Programmadirecteur Wim van Vemde is tevreden over het verloop van de pilot: ‘De sfeer is goed en de centralisten tonen veel interesse in de achtergrond van multi-intake. Ze denken mee, stellen (kritische) vragen en zijn erg benieuwd naar de uitkomsten van de pilot. De pilot levert ons veel informatie en inzichten op die we verwerken en analyseren. Op basis daarvan kunnen we de reikwijdte scenario’s verder uitwerken. De pilot levert ons dus zeer belangrijk input hiervoor op en ik dank de deelnemers zeer voor hun waardevolle inbreng’.
Resultaten
Op 17 en 18 januari zijn de twee laatste pilotdagen. Aansluitend volgt de analyse en evaluatie van de resultaten. Het adviesrapport met de resultaten van de pilot wordt eind april 2017 verwacht.
Meer informatie over de pilot is te vinden in de rubriek Veelgestelde vragen/ Multi-intake