Klankbordgroepbijeenkomsten voor gebruikers nieuwbouw
Samen met het Politie Dienstencentrum (PDC) zijn de plannen voor de toekomstige huisvesting van de meldkamer Midden-Nederland weer verder geconcretiseerd. Daarvoor participeren wij in klankbordgroepbijeenkomsten, waarin met de andere gebruikers van de nieuwbouw wensen en eisen worden vertaald naar een structuurontwerp en indeling van de nieuwe locatie. Onderwerp van gesprek zijn onder meer het vlekkenplan met de toekomstige gebouwindeling en de gebouwcontour. In de klankbordgroepbijeenkomsten werd er volop gediscussieerd tussen architect en gebruikers aan de hand van de ontwerpen.
Het eerder door ons opgeleverde programma van eisen (PvE) voor de meldkamer Midden-Nederland heeft als input gediend voor het algemeen PvE voor de nieuwbouw in Hilversum. Dit document is een vertaling van alle afzonderlijke programma’s van eisen van de toekomstige gebruikers van het gebouw. Dit algemene PvE is door onze werkgroep Huisvesting & Inrichting en het projectteam beoordeeld en waar nodig nog aangevuld en van commentaar voorzien. Het document wordt binnenkort definitief afgerond en gebruikt in de aanbesteding van de architect die het definitieve ontwerp van de nieuwbouw gaat uitwerken.
Vlekkenplan
In de afgelopen maanden is ook verder gewerkt aan het vertalen van de soms abstracte eisen uit het PvE naar ontwerpvoorstellen; het zogenaamde ‘structuurontwerp’. Een structuurontwerp is slechts een vlekkenplan met de toekomstige gebouwindeling en de gebouwcontour. Hierin staat het aantal vierkante meters dat afdelingen krijgen en de relatie van de afdelingen tot elkaar en de gebouwde massa. Dit moet een logisch geheel zijn. Daarbij is ook de contour van het nieuwe gebouw uitgewerkt in meerdere varianten en zijn de verschillende afdelingen hierbinnen geplaatst. In het vlekkenplan wordt rekening gehouden met looproutes door het gebouw en gewenste samenwerking tussen afdelingen. Voor de meldkamer was het met name van belang dat zowel de centrale meldkamerruimte als de ondersteunende functies als leidinggevende en beheer op één etage zitten. In het nu voorliggende structuurontwerp is die eis goed geborgd.
In de klankbordgroepbijeenkomsten werd er volop gediscussieerd tussen architect en gebruikers aan de hand van de ontwerpen.
Zo flexibel mogelijk
In de verdere uitwerking van het structuurontwerp lag de nadruk meer op de positionering van functionele onderdelen per afdeling en de inpassing daarvan in het ontwerp. Voor de meldkamer is het daarbij van groot belang dat de centrale meldkamerruimte zoveel mogelijk flexibiliteit biedt voor de toekomstige meldtafelopstelling. Dit omdat de oplevering van de meldkamer pas voor 2022 gepland staat en we willen garanderen dat we mogelijke nieuwe ontwikkelingen kunnen blijven faciliteren. De voorstellen die daarvoor nu door de architect zijn gedaan, geven ons het vertrouwen dat de gevraagde flexibiliteit aanwezig is, zodat ook toekomstige ontwikkelingen rond het meldkamerdomein inpasbaar blijven.