Stand van zaken nieuwbouw
De afgelopen periode heeft de projectgroep van het Politie Dienstencentrum (PDC) weer diverse stappen gezet om te komen tot het nieuwe politiegebouw in Hilversum. De meldkamer Midden-Nederland wordt één van de gebruikers in het nieuwe pand. Wij zijn daarom ook nauw aangesloten bij de ontwikkelingen en nemen deel in een klankbordgroep.
Eerste verkenning indeling
In een gezamenlijke sessie met alle toekomstige gebruikers van het nieuw te bouwen politiegebouw aan de Groest, is op 1 oktober een eerste verkenning gedaan naar de indeling van het gebouw. Remko en Martijn van het projectteam meldkamer Midden-Nederland hebben samen met de collega’s van politie en veiligheidsregio Midden-Nederland gekeken naar de relaties tussen afdelingen en het benodigde aantal vierkante meters. Dit werd gedaan aan de hand van de eisen die door de verschillende gebruikersgroepen zijn geformuleerd in programma’s van eisen. Voor de MK MNL betreft dit het programma van eisen dat door de werkgroep Huisvesting & Inrichting is geformuleerd en geaccordeerd door de stuurgroep MK MNL.
De sessie werd begeleid door het PDC en een architectenbureau. Tijdens de bijeenkomst werden alle deelnemers in 2 groepjes verdeeld en aan het werk gezet. Met behulp van de contouren van het gebouw en legoblokjes die het benodigde volume per afdeling uitbeeldden, werd per groep een eerste opzet gemaakt van een mogelijke indeling. Hierdoor ontstond al snel discussie over de noodzaak om bepaalde afdelingen dicht bij elkaar te plaatsen. Uiteraard moet er bij de indeling ook rekening gehouden worden met de positie van noodzakelijke voorzieningen, zoals een pantry en de ondersteunende (beheer)functies voor de meldkamer. De uitkomsten van de 2 groepjes bleken op veel onderdelen gelijk te zijn of elkaar aan te vullen. Ook waren er verschillen waar nog verder gesproken over moet worden.
De architect is met de uitkomsten aan de slag gegaan en heeft een aantal eerste schetsvoorstellen gemaakt. De uitwerking hiervan wordt in de klankbordgroep van december gepresenteerd. Wij zullen de schetsontwerpen daarna eerst bespreken in onze werkgroep Huisvesting&Inrichting en het projectteamoverleg, en van commentaar voorzien. De architect gaat dan weer met alle input aan de slag voor verdere uitwerking. Volgens de planning wordt het schetsontwerp daarna begin volgend jaar afgerond. Met het schetsontwerp worden de contouren van het gebouw en de eerste ruwe indeling vormgegeven.
Vervolgproces schetsontwerp
Na het definitieve schetsontwerp wordt in het vervolgtraject de detaillering van het gebouw verder uitgewerkt en krijgt het ontwerp steeds vastere vorm. Omdat ontwerpkeuzes van veel invloed kunnen zijn op de beleving en het uiteindelijke werkplezier van medewerkers, is nauwe samenwerking met de medewerkers van de meldkamerorganisaties belangrijk. Met name in 2019 wordt er bij het verder uitwerken van het ontwerp nadrukkelijk inbreng vanuit de gebruikers verwacht. Wij zullen hiervoor de nodige activiteiten gaan organiseren waarbij het streven is zoveel mogelijk medewerkers te bereiken. Naast bijeenkomsten wordt ook gekeken naar aanvullende mogelijkheden om medewerkers te informeren, zoals bijvoorbeeld virtual reality. Ook worden er bezoeken aan andere, reeds vernieuwde, meldkamers gepland. Hiervoor nodigen wij graag een aantal medewerkers uit de meldkamers in Midden-Nederland uit. Mocht je hiervoor interesse hebben dan kun je ons dat alvast laten weten via ons mailadres. Zodra we meer weten over de bezoeken en data zullen we jullie hierover berichten.