Aan het woord: deelkwartiermaker politie
De realisatie van de nieuwe meldkamer Midden-Nederland kent verschillende deelprojecten en trajecten. Natuurlijk zijn ook de operationele diensten volledig betrokken en zullen de activiteiten vanuit het projectteam in een zichtbare versnelling komen. Jeroen Lemereis, sectorhoofd Dienst Regionaal Operationeel Centrum en kwartiermaker voor de kolom Politie, licht zijn rol toe.
Binnen de Dienst Regionaal Operationeel Centrum (DROC) van de politie Midden-Nederland werken we met meer dan 100 collega’s samen om 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar invulling te geven aan onze belangrijke taken. Als sectorhoofd DROC vertegenwoordig ik de politie in de projectorganisatie onder leiding van Jan Biemolt, maar direct en indirect zijn vele collega’s betrokken bij werkgroepen, deelonderzoeken en noodzakelijke activiteiten in het kader van de ingebruikname van de meldkamer in Hilversum.
Ik beschouw het bouwen aan onze nieuwe meldkamer in Hilversum als een uitgelezen kans om invulling te geven aan onze wensen en ambities. De Nationale Politie is bezig om zich verder te ontwikkelen naar een betrouwbare en robuuste organisatie, die waakzaam en dienstbaar staat voor de waarden van de rechtstaat. Dit alles met als primaire doel het veiliger maken van Nederland. De meldkamer is bij uitstek de plek waar de samenwerking met multidisciplinaire partners vorm krijgt. Het is absoluut een feest om samen met de collega’s van de brandweer c.q. veiligheidsregio’s, de collega’s van de ambulancevoorzieningen, de collega’s van beheer en techniek en anderen op te trekken en samen de meldkamer in Hilversum te bouwen.
De nieuwe meldkamer zal qua inrichting en qua werking gaan verschillen van de huidige meldkamers. Het uiteindelijke doel is dat onze dienstverlening naar de burgers zal verbeteren en dat onze slagkracht en robuustheid worden vergroot.
Binnen de politie wordt op dit moment hard gewerkt aan het harmoniseren van werkprocessen, procedures en protocollen. Met andere woorden, we zorgen er voor dat er op de verschillende meldkamers identiek wordt gewerkt op basis van uniforme techniek, hulpmiddelen en afspraken. Centralisten van Naarden, Lelystad en Utrecht zijn bij dit proces betrokken.
Binnen DROC wordt intensief samengewerkt met het Real Time Intelligence Centre (RTIC). Dit maakt functioneel deel uit van de DROC maar valt organisatorisch onder de verantwoordelijkheid van de Dienst Regionale Informatie Organisatie (DRIO). Het RTIC zorgt feitelijk voor een koppeling tussen DROC en de informatieorganisatie van de politie. Zij zorgen er enerzijds voor dat actuele meldingen real time worden veredeld met actuele informatie en helpen anderzijds om structureel een actueel veiligheidsbeeld beschikbaar te hebben. Dit helpt de meldkamer om niet alleen reactief op te treden, maar ook proactief te anticiperen op gebeurtenissen of omstandigheden.
Op de locatie Hilversum worden ook voorzieningen gerealiseerd voor de SGBO organisatie (Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden). Dat betekent een voorziening voor opschalingssituaties. De bouw in Hilversum biedt ook hier een kans om dat volgens de laatste inzichten en (technische) mogelijkheden te realiseren.
De bouw van de meldkamer in Hilversum is niet alleen een coproductie van de multidisciplinaire partners in Midden-Nederland maar vraagt ook om samenwerking met tal van partijen binnen de Nationale Politie. Denk hierbij aan de huidige en toekomstige andere gebruikers van het politiebureau en het Politie Diensten Centrum (PDC), de landelijke dienst die onder meer verantwoordelijk is voor de daadwerkelijke bouw en inrichting.
De meldkamer Hilversum lijkt nog ver weg, maar alle lichten staan op groen en er wordt hard gewerkt aan de realisatie van een top-meldkamer in Midden-Nederland.