Betrokken organisaties
In totaal 56 organisaties willen een effectief, kwalitatief hoogwaardig en efficiënt netwerk van 10 meldkamers. Dat hebben ze vastgelegd in het transitieakkoord. Ze slaan de handen ineen om te zorgen dat de afhandeling van (nood)meldingen van burgers sneller en efficiënter verloopt.
Samenwerken aan de toekomst
Het transitieakkoord ‘Meldkamer van de toekomst’ is in 2013 getekend door vertegenwoordigers van organisaties die betrokken zijn bij de meldkamers; de minister van Veiligheid en Justitie, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de minister van Defensie, de korpschef van politie, de voorzitters van de veiligheidsregio’s en de voorzitters van de besturen van de regionale ambulancevoorzieningen.
In dit akkoord hebben de verschillende partijen op hoofdlijnen afspraken gemaakt over het organisatiemodel van de meldkamerorganisatie, de financiering, de verantwoordelijkheden en de tien locaties. Ook hebben ze afspraken gemaakt over de tranistie naar de meldkamer van de toekomst.
Met de vorming van de LMS in 2018 bundelde de politie haar meldkamertaken. De programma's LMO, 112 en Operationeel Centrum gingen samen verder in de LMS. De ambities en afspraken die in het Transitieakkkoord en de Herorientatie zijn gemaakt, blijven onverkort geldig. Er is zowel binnen de politie als bij de multipartners brede steun voor de noodzaak om de taken die de politie in het meldkamerdomein heeft gekregen vertrouwenwekkend te organiseren in het nieuwe organisatieonderdeel LMS.
Samenwerkende partijen
- Ministerie van Justitie & Veiligheid (J&V)
- Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
- Ministerie van Defensie - Koninklijke Marechaussee
- Nationale Politie
- Veiligheidsberaad
- Veiligheidsregio's
- Ambulancezorg Nederland
- Regionale Ambulance Voorzieningen